- Home
- Inspiratie
- Alternatieven Voor Het Kapitalisme Worden Te Gemakkelijk Verworpen
Alternatieven voor het kapitalisme worden te gemakkelijk verworpen
Afbeelding
door Peter Giesen
Het internationaal recht hoort de zwakkeren te beschermen, maar beschermt in werkelijkheid vaak de belangen van de rijken en machtigen. Dat moet en kan anders, betoogt universitair docent Margot Salomon, universitair hoofddocent internationaal recht aan de London School of Economics, en co-auteur van The Misery of International Law uit 2018.
Berucht is de arbitragezaak aangespannen door de Europese Unie bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) tegen pogingen van de Colombiaanse overheid om kleine lokale aardappeltelers met importtarieven te beschermen tegen goedkope import-diepvries-friet. Europa won: Colombia mocht de wereldhandel niet belemmeren. De belangen van de Europese agro-industrie wogen zwaarder dan die van Colombiaanse boeren.
Het internationaal recht staat meer in dienst machtige bedrijven dan dat het bescherming biedt aan individuele burgers. Salomon pleit dan ook, net als de Japanse filosoof Kohei Saito, voor een ander economisch model dat een alternatief biedt voor onze hongerige zoektocht naar eeuwige groei: 'Het is onzin om te zeggen dat degrowth per definitie onmogelijk is. De handhaving van de status quo is onmogelijk. Vanuit het oogpunt van milieu en klimaat, maar ook in sociaal opzicht. Iedereen met ethisch besef moet zien dat de huidige wereldorde diep problematisch is.'
de Volkskrant (Paywall, maar ook gratis toegankelijk voor abonnees van Trouw, Het Parool, AD en Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad, BN DeStem, PZC, Tubantia, de Gelderlander en de Stentor)