Oxfam: de rijkste 10% is verantwoordelijk voor de helft van wereldwijde CO2-uitstoot
Afbeelding
Het nieuwe Oxfam klimaatrapport Climate Equality: A Planet for the 99% is gebaseerd op onderzoek van het Stockholm Environment Institute (SEI) en beoordeelt de consumptie-emissies van verschillende inkomensgroepen in 2019, het meest recente jaar waarvoor nu gegevens beschikbaar zijn. Het rapport toont de grote kloof tussen de CO2-voetafdruk van de rijksten der aarde en de CO2-uitstoot van de rest van de wereldbevolking.
De rijkste 1 procent, 77 miljoen mensen, was in 2019 verantwoordelijk voor 16 procent van de mondiale consumptie-uitstoot. De rijkste 10 procent van de wereldbevolking was verantwoordelijk voor de helft van de wereldwijde CO2-uitstoot. Twee van de drie Nederlanders behoren tot de rijkste 10% wereldwijd. Zij hebben een CO2-uitstoot die negen keer te hoog is om de opwarming wereldwijd te beperken tot 1,5 graad. In de komende 7 jaar moeten zij hun uitstoot met 88% terugbrengen om binnen 1,5 graad opwarming te blijven.
“Overheidsbeleid is te eenzijdig gericht op de belofte van groene economische groei en technische oplossingen om onze klimaatdoelen te kunnen halen. Maar de CO2- uitstoot per Nederlander gaat al jaren nauwelijks omlaag. Overheidsbeleid, dat Nederlanders echt helpt om hun consumptie te verminderen en daarmee hun uitstoot drastisch terug te dringen, ontbreekt. En daar komt nog bij dat we enorme hoeveelheden grondstoffen, energie en essentiële mineralen, zoals lithium en kobalt moeten importeren als we onze consumptie op het huidige niveau willen houden"
Rijke landen zoals Nederland moeten niet alleen hun CO2-emissies drastisch verminderen, ze moeten ook hun afspraken nakomen en betalen voor de kosten die klimaatverandering met zich meebrengt. Overheden kunnen dat doen door buitensporige CO2-uitstoot zwaarder te belasten. Oxfam berekende dat de 45 grootste energiebedrijven wereldwijd in 2021 en 2022 gemiddeld $ 237 miljard aan excessieve winst maakten. Als overheden hierover 90% belasting hadden geheven, was er 31% extra aan investeringen in hernieuwbare energie vrijgekomen. Zélf doen deze bedrijven dat niet. Zo besteedde Shell tussen 2010 en 2018 slechts 1% van zijn langetermijninvesteringen aan duurzame energie. In 2021 was dat nauwelijks meer: 1,5% van Shells totale uitgaven ging naar zon en wind.
Dit is een verkorte weergave van het persbericht. Het volledige persbericht is te vinden via deze link.
‘Klimaatgelijkheid: naar een planeet voor de 99 %' is de Nederlandse bewerking van het internationale Oxfam klimaatrapport: 'Climate Equality: A Planet for the 99%’.