Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel Ontgroei-nieuws - en daarna duurzaam op vakantie?

Afbeelding verwijderd.

Veel Ontgroei-nieuws 
En daarna duurzaam op vakantie?

Nieuwsbrief nr. 8 - juni 2024

Afbeelding verwijderd.

Eindelijk is de zomer begonnen. Net op tijd voor de jaarlijkse vakantieperiode - voor wie het zich kan veroorloven.

Even alles achter je laten, een andere omgeving ontdekken of zelfs een vreemde cultuur induiken? Commerciële reisbureaus suggereren dat het allemaal kan: ‘duurzaam’ naar Indonesië of Madagascar reizen (door middel van CO2-compensatie) voor een ‘authentieke’ culturele ervaring. Maar hoe realistisch is dit? Het blijft een lastige kwestie voor wie echt duurzaam wil reizen. Vooral voor langere afstanden en met een kleine beurs.

Wat je dan wel kan doen? Delen: auto’s, fietsen, huizen. Een mooie manier om de verbinding met elkaar op te zoeken, en bovendien goedkoper. Of koop en logeer bij de lokale bevolking. Hoe authentiek kan deze ervaring binnen een kapitalistische relatie zijn? Vernietigt het ongebreideld toerisme immers uiteindelijk niet datgene waar het naar op zoek is?

Met deze nieuwsbrief wensen we jullie een hele fijne vakantieperiode. Geniet van het weer, vakantiedagen en de stukken van onze redacteuren.

Maar lees eerst al het Ontgroei-nieuws in deze editie. Misschien is de baan als programmamanager van Ontgroei Nederland wel iets voor jou?

Tot ergens in augustus!
 

Vacature Programmamanager Ontgroei

Afbeelding verwijderd.


Ontgroei Nederland zoekt voor het verder ontwikkelen van haar organisatie en activiteiten een ZZP'er die het komende jaar als Programmamanager structuur aan de slag wil gaan.
Het gaat om een parttime functie.
Wil jij Ontgroei vooruit helpen?

Lees meer over de functie en de sollicitatieprocedure.
 

Nieuw onderzoek naar ontgroei-initiatieven in Nederland

Afbeelding verwijderd.


Juliette Alenda, Assistant Professor aan de Radboud Universiteit, heeft een XS-beurs ontvangen om te onderzoeken hoe ontgroei-initiatieven in Nederland kunnen worden opgeschaald en tegen welke institutionele barrières ze aanlopen als ze dat proberen te doen. 

Lees meer over dit onderzoek.
 

Cursus Degrowth aan de UvA

Afbeelding verwijderd.

Hoe is economische groei verweven met de sociale, ecologische en financiële onrust van de afgelopen decennia? Hoe kunnen we een stabiele en welvarende economie hebben die niet groeit - laat staan een die krimpt tot een duurzaam niveau ten opzichte van de bestaande planetaire grenzen?
Deze vragen worden beantwoord in de cursus ontgroei aan de UVA in de herfst van volgend jaar. De inschrijving is geopend. 
De capaciteit is 150. UVA tweedejaars en derdejaars bachelorstudenten hebben voorrang, maar als er plekken over zijn, kunnen andere studenten en geïnteresseerden zich aanmelden. 
De cursus is in het Engels.

Klik hier voor meer informatie.
Voor vragen over de procedure kun je mailen naar keuzeonderwijs-iis@uva.nl.  

De uitwerking van de uitkomsten van de discussies op 18 mei zijn beschikbaar

Afbeelding verwijderd.


Joost van Beers werkte de aantekeningen van de discussies op de Ontgroei-bijeenkomst van 18 mei uit.
We hebben ze onder aan het verslag van deze dag toegevoegd.
 

Van A naar B zonder CO2?

Afbeelding verwijderd.


Als deze nieuwsbrief uitkomt ben ik weer thuis na een hopelijk heerlijke vakantie in Frankrijk. Tijdens het plannen van deze reis vroeg ik me natuurlijk af: hoe kom ik daar zo duurzaam mogelijk? En hoe duurzaam is deze vakantie überhaupt?

Lees hier hoe me dat vergaan is.

Maarten Steverink, goedwillende burger
 

Deeltoerisme: eerlijk en avontuurlijk?

Afbeelding verwijderd.


De meest duurzame vakantie is waarschijnlijk thuis op de bank blijven zitten. Maar de afgelopen halve eeuw is de drang om tijdens je vakantie 'het avontuur' op te zoeken explosief gegroeid (althans, bij wie het zich kan veroorloven). Overal ter wereld lonken andere banken, huizen, appartementen, hotels en campings. En ‘slimme jongens’ ontdekten dat je heel veel geld kunt verdienen aan die schier onbedwingbare behoefte. De grote vakantiepretparken, reisorganisaties, booking.com en Airbnb ‘helpen’ je de keus voor je bestemming en verblijf zo makkelijk mogelijk te maken. 
Hoewel ‘makkelijk’? Als het aan deze grote spelers ligt, word je zo meegezogen in het consumptieve massatoerisme.
Kan dat niet anders? Met oog voor duurzaamheid, lokale gemeenschappen en avontuur? Jazeker! Er is een groeiende markt voor deeltoerisme. We zetten een aantal alternatieve reiskeuzes - dicht bij huis of ver weg - voor je op een rijtje.

Lees hier verder.

Gerard Sonnemans, klaar voor een nieuw zomers avontuur in Frankrijk…
 

Moeras of kompas? 

Dilemma’s bij verre reizen

Afbeelding verwijderd.


Betekent verantwoord reizen niet-reizen, of in elk geval niet buiten het eigen continent, tenzij met een zeilschip? En als we allemaal besluiten niet meer te vliegen en dus geen verre reizen meer te maken? Wat gebeurt er dan? 

Een deel van wat er dan zou gebeuren, werd zichtbaar tijdens de corona-epidemie. Het water in de lagune van Venetië werd weer helder, in sommige wereldsteden liepen er wilde dieren door de straten, en vanuit New Delhi kon men de bergen zien. Door de plotselinge vraaguitval verminderde de direct extractieve belasting van druk op ecosystemen in het mondiale Zuiden. Maar er gebeurde ook iets anders. In veel beschermde gebieden bleven in één klap de toeristen weg, en daarmee ook de inkomsten voor een deel van de bevolking.

Weerbare ecosystemen zijn essentieel voor het leven op aarde. Dreigend verlies van biodiversiteit is een van de planetaire grenzen die al ruimschoots is overschreden. In hoeverre speelt ‘verantwoord’ verre-reizen toerisme daar een rol bij, in negatieve of positieve zin? Deze vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden. 

Lees hier verder.

Monique Wessels, voorheen onbezorgde reiziger
 

Afbeelding verwijderd.

Een rubriek met diverse tips van de redactie over interessante aan ontgroei verwante onderwerpen: voorbeelden, websites, films, tv-programma's, exposities of boeken. Door elkaar, voor elkaar. Heb je tips voor deze rubriek, laat het de redactie weten!

het de redactie weten!

  • Websites: veel informatie over ecotoerisme in Europa, maar ook daarbuiten. Kijk ook op deze duurzame reisgids voor tips of Fairtrail voor iedereen die duurzaam wil reizen. Op Ecofoodprint een uitgebreide definitie van ecotoerisme, er zijn er vast meer.
     
  • Natuur en Milieu heeft een alternatieve bucketlist (gids pdf 26 MB) met ultieme vakantiebelevingen zonder vliegtuig.
     
  • En vanuit je leunstoel kun je prachtige treinreizen beleven met de TV-serie Rail Away.
     
  • Websites voor duurzaam vakantie vieren op de Waddeneilanden en van The Alpine Pearls Team over dorpen in het Alpengebied met gezamenlijk milieuvriendelijk vakantie-aanbod.
     
  • TV-uitzending (NPO) Tegenlicht stapt op de trein met verschillende trein-dromers en -doeners die het systeem willen veranderen.
     
  • Boek: Duurzaam reizen van Zoë van Liere zou hét boek zijn voor iedereen die duurzaam en verantwoord op reis wil gaan. Ze geeft toe dat dat eigenlijk niet samengaat. In die spagaat vind je wel een aantal tips.
     
  • Website Justenough.nl heeft o.a. een dossier Toerisme met interessante blogs. En op de Ethical Consumer, een onafhankelijke non-profit coöperatie  vind je ook een reispagina. Vooral gericht op het Verenigd Koninkrijk, maar er is méér.
     
  • Humoristische en ontroerende Film De Terugreis, met Leny Breederveld en nukkige Rotterdammer Martin van Waardenberg. Niet specifiek over duurzaam reizen maar wel mooi. Wellicht nog in de bioscoop, maar zal ook te streamen zijn.
     
  • Boeken, voor wie geïnteresseerd is in trends van duurzame mobiliteit in de toekomst: Vooruit en Verder Vooruit van Carlo van de Weijer & Maarten Steinbuch. Je kunt ook het interview met Weijer & Steinbuch in de Tegenlicht podcast beluisteren.
     
  • Een tijdschrift voor sustainable tourism. Daarin theoretisch, conceptueel en empirisch maar ook kritisch onderzoek naar de vele aspecten van het onderwerp.
     

Agenda

Help ons ontgroei op de kaart te zetten

Met onze website en onze maandelijkse nieuwsbrief willen we ontgroei voor een groeiend publiek toegankelijk maken. 
Door te laten zien dat ontgroei een duurzaam en kleurrijk alternatief voor de toekomst van onze wereldgemeenschap biedt, willen we de geesten rijp maken voor de noodzakelijke uitweg uit onze vastgelopen systemen.
Daarvoor hebben we jullie input nodig. Stuur je blogs, onderzoeken, recensies, ontgroei-events en andere inspirerende input naar redactie@ontgroei.nl.

Medewerkers aan deze Ontgroei-nieuwsbrief:
Gerard Sonnemans, Maarten Steverink, Monique Wessels, Monique van Deursen en Verena Grill
Onafhankelijke burgers

Disclaimer

De opinies in de artikelen zijn die van de auteurs en vertegenwoordigen niet noodzakelijk het standpunt van Ontgroei.

Uitschrijven?

Mocht je het niet meer op prijs stellen berichten van ons te ontvangen, stuur dan een e-mail met als onderwerp ‘uitschrijven nieuwsbrief’.

Op de startpagina van onze website kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief.